BLOĞUMA HOŞGELDİNİZ

OĞLUMLA EVDE MACERALARIMIZI,ETKİNLİKLERİMİZİ,YAPTIĞIM ŞEKERLERİ...

OKUDUKLARIMI,GÖRDÜKLERİMİ,İLGİMİ ÇEKENLERİ...

BURADA SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
BADEM ŞEKER EVİ






31 Ağustos 2012 Cuma

KIŞ HAZIRLIKLARI 2012-5 Kışlık Taze Fasulye Nasıl Hazırlanır?

 kışlık taze fasulye nasıl hazırlanır?

kış hazırlıkları tam sürat devam ediyor.geçen kış taze fasulye koymamıştım bu yıl denemek istedim.
1,5 kilo kadar koydum 3 poşet yaptım yarım kilo olmuştur poşetlerde.
yarım kilo taze fasulye ye 3 tane domates koydum.
domatesleri rondodan geçirdim
tencereye alıp hiç yağ  ve tuz koymadan hafif kavurdum üzerine temizlediğim fasulyeleri koyup sararana kadar pişirdim.  soğuyunca buzdolabı poşetlerine koydum.





30 Ağustos 2012 Perşembe

Kış Hazırlıkları 2012-4

bugün dışarda çalışmasamda evde çalıştım didindim durdum.
almin için hazırlamam gereken kurabiyeler vardı onları hallettim kısmetse yarın teslim edicem badem kurabiye evinden   fotoğrafları görebilirsiniz.

sonracığıma kış hazırlıklarıma devam ettim
kışın kızartma yapmak için ayırdığım çarliston ve ince acı biberler vardı onları temizledim buzdolabı poşetlerine koydum.çok yapmadım zaten daha öncede koymuştum acı sivri biberlerden.

ayrıca kışın cacık yapmak için hazırladığım salatalıklar var.
ben cacık yaparken genelde minik doğranmış salatalığı tercih ediyorum.
tek seferlik olucağından az az koydum.
fakat hem buzdolabı poşetlerinden hem buzlukta yerden tasarruf etme açısından 1 poşeti ikiye bölüp kullandım resimde görüldüğü gibi minicik poşetler buzlukta yer kaplamadı.



Mor Lahana Turşusu Kış Hazırlıkları 2012-3

aslında bu turşusu kış için yapmadım zaten hemen tüketilebilceği için çok öncelerden hazırlamaya gerekte yok.evde bulunan mor lahanamı uzun süredir kullanmadım bozulmasın diyede böyle bir çözüm buldum.


1 orta boy mor lahana
3 diş sarımsak
1 su bardağı sirke
1 su bardağı su
1çorba kaşığı tuz..

1-mor lahanaları ince ince kesip tuz ile karıştırdım.
2-sarımsakları çok küçük olmıcak şekilde kestim
3-su sirke karışımına ekledim
4-hepsini büyükçe bir kapta karıştırıp kavanoza doldurdum.
eğer turşunun içine suyu az gelirse sirke ilavesi yapabilirsiniz.
turşuyu 1 hafta sonra açabilirsiniz afiyet olsun....



29 Ağustos 2012 Çarşamba

Ajvar & Kahvaltılık Sos

Ajvar Nasıl Yapılır?

adını internetten araştırıpta öğrendiğim ajvar tarifi için epey zaman harcadım.
geçen kış arkadaşımda tattığım ve bende yapıcam diyip ölçülerini bile doğru düzgün bilmeden kalkıştığım kahvaltılık sos hüsran ile sonuçlanmıştı.
bu sefer işe epey hazırlıklı başladım.
internetten birkaç sitede araştırdığım
yapan arkadaşlarıma sorduğum sonuçla kolları sıvadım.
dün akşam ancak malzemeleri közlemekle yetinebildiğim sosu bu akşam tamamlamış bulunmanın gururunu yaşıyorum.çok konuştum biliyorum hemen tarife geçiyorum...


Malzemeler...
8 domates( 1 kilo domatesten 2 minik domates eksilttim)
5 adet kırmızı biber
3 adet minik boy patlıcan
2 adet sivri biber(incelerinden)
tuz
pulbiber
yağ(benim tercihim zeytinyağı fakat biraz normal sıvı yağda ekledim)
1 minik boy soğan
2 orta boy havuç
sarımsak


1-patlıcanları biberleri közleyip havuçları halka halka kesip kızarttım.

2-domatesleri kabukları ile rondodan geçirdim

3-soğanları ve sarımsakları bir çay bardağından 1 parmak eksik yağda pembeleşinceye kadar soteledim

4-sotelenen soğanların içine rondodan geçirdiğim domatesleri ekleyip fok fok edenekadar kaynattım

5-közlenen patlıcanları biberleri (kırmızı-yeşil) kızaran havuçlarıda rondoda çekip kaynayan domateslerin içine ilave ettim

6-tuzunuda ilave edip kaynatmaya devam ettim

7-iyice kaynayınca blanderdan geçirip pulbiber ekledim ve yine fok fok yapana kadar kaynattım.
bu arada kapağınıda kapattıp biraz bekledim
kavanozlara koyucağım için iyice kaynaması ve sıcak olması gerekiyor

8-ocağın altını kapatıp kavanozlara sıcakken teflon kepçe yardımı ile doldurdum hemen kapaklarını kapatıp ters çevirdim bu gece bu şekilde hiç oynatmadan bekleticem.

bu arada küçük bir not: ajvarın içine hiçbir zaman metal kaşık değdirmeyin kaynatırken tahta kaşık kullanmanız gerekmekte. kavanozlara doldurup tüketiceğiniz zamanda tahta kaşık kullanmalısınız.bunun için aldığım minik tatlı kaşığı ebatında tahta kaşıklarım vardı ben onları kullanıyorum sizin minik tahta kaşığınız yoksa küçük kavanozlara doldurup tek seferde tüketebilirsiniz



 kullandığım ölçüler








 sarımsaklara tadına baktığımda az gelince bir diş daha ekledim.

soğan fotoğrafta büyük gibi gözüksede arpa soğandan az büyüklükte

çay bardağımda normal çay bardaklarına göre biraz daha büyük.

tuz ölçümüde ekledim.

750 gramlık kavanoz ile 250 gramlık kavanozu tam doldurdu.

afiyetler olsun...


27 Ağustos 2012 Pazartesi

Geç Kalmış Bir Yazı...

cumartesi günü sabah erkenden yollara düşüp anneme gittiğimden dolayı yazamadım postumu bir türlü 25 ağustos günü doğum günümdü.
26 yaşımı doldurdumm.eşimin hediyeleride bir hayli etkiledi beni.papuçlarımı çekmek kısmet olmadı. bugün defalarca niyetlendim fakat bir türlü fırsatını bulup çekemedim
eyfel kuleli papuçlarım oldu artık benimm...
ayrıca ne zamandır istediğim evliliğimizin 1. ayında bozulan ve yaptırmaya fırsat bulunamayan rondo yenisi ile değiştirildi.
yine yeni yeni kullanmaya başladığım fritözümde bozulunca yenilendi
buda bana ders oldu demek ki ne yapıyormuşuz iyi markalar alıyormuşuz.

işte fritözüm ve  tamda kış hazırlıklarına başlamışken büyük yardımcım olucak rondomm



24 Ağustos 2012 Cuma

Kış Hazırlıkları 2012-2 Kışlık Dolmalık Biber

 Kış Hazırlıkları
kış hazırlıkları kaldığı yerden devam ediyor bende
gerçi uygun buldukça alıyorum alıcaklarımı
yarında pazar günüm kısmetse birkaç birşey daha alıp haftaiçi yavaş yavaş halletmeyi düşünüyorum.
çalırken böyle şeylerle uğraşmak epey zaman alıyor

kışlık dolmalık biber  nasıl hazırlanır?


ben kendimize kadar adet belirledim
çok biber dolmasını seven bir aile değiliz
2 seferde 6 tane yapmayı planladığım için poşetlere yapıcağım kadar koydum
biberleri yıkadım kağıt havluyla kuruladım
içlerini temizledim poşetledim.


23 Ağustos 2012 Perşembe

Havuçlu Pilav




diğer postumda görmüş olduğunuz üzere havuçlu pilavı mücverin yanına yaptım.
aslında fikrim dereotlu pilav yapmaktı ama sonra vazgeçip havuçlu yaptım.
aslında her bayanın bir pilav ölçüsü vardır
biz 2 kişilik bir aile olduğumuzdan
1 bardak pirince 2 bardak su ilave ediyorum
pirinçleri önceden yıkasamda çok suda bekletmiyorum
2 tatlı kaşığı tuz ile ovalayıp az nişastasını akıtıp bekletiyorum
1 tahta kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığıda tereyağını kızdırıp 1 tane rendelediğim havucu ( siz pirincinizin ölçüsüne göre havucu arttırabilirsinir her bardak için 1 havuç) kavurdum 1 bulyon ekleyip pirinçleri ilave ettim kavurmayada devam bu arada iyice 5 dakika sonra 2 su bardağı suyu(soğuk su) ilave edip çekinceye kadar bekledim
afiyet olsunn

bu arada minicik bir not: yağın ölçüsü çok gelirse zeytinyağı koymayabilirsiniz
ama ben pilavı biraz yağlı seviyorum o yüzden elim bol yağa gidiyor:)))



Mücver


evde kalan yarım demet dereotundan acaba poğçamı yapsam pilav mı derken mücver yapmaya karar verdim.zaten yazın sonlarına yaklaştık kabak mevsimide yavaş yavaş bitiyor.
geçen kış hazırladığım kışlık kabakları pek tüketemedik
o yüzden bu kış hazırlamıcam.
mücverimin tarifine gelince
yarım demetten az dereotu
2 3 dal maydanoz
3 kabak
1 yumurta
un ( çok sert olmıcak çok akışkanda olmıcak kadar)
tuz,karabiber,pul biber,nane
kızartmak için sıvı yağ

kabakları rendeleyip sularını süzdürdüm
içine ince kıyılmış maydanoz dereotunu ilave edip yumurtayı kırdım
unu ilave ettim.tuz,karabiber,pul biber,yarım çay kaşığı kadar nane ilave edip
güzelce karıştırdım. hatta yoğurdum elime çok az yapışıcak şekilce bıraktım
çok fazla un koyarsanız kızarttığınızda da un kokuyor
o yüzden unu dikkatlice koydum
iyice kızdırdığım yağda kaşık yardımı ile aldığım kabakları kızarttım.
afiyetler olsun....

21 Ağustos 2012 Salı

Tatil Bitti... İşte Şarköy...

bayram bitti,tatil bitti
akşam üzerine doğru dönüş yaptık
zaten daha öncedende yazmıştım çok uzak bir yerlere gidemedik
şarköy tatilimiz süper geçti
şarköyün bu kadar güzel olabileceği aklıma gelmemişti
gerçi çook eskiden gitmiştim fakat bu kadar gelişmemişti o zamanlar
eğlence mekanları harikaydı.gündüzleri oturup kafa dinlenecek çay bahçeleri süperdi.tam istediğim ve hayal ettiğim gibi oldu.
denize sadece 1 gün girebildik o da fazla fazla yetti zaten
denizle arası pek iyi olmayan ben koca günü denizde geçirerek hayatımın rekorunu kırdım
eve dönerken şarköy ganimetleri müthiş oldu.
aslında daha anlatıcağım çok şeyler var ama yol yorgunu ben hemen çayımı alıp dinlenmek istiyorum
yinede sizlere fotoğrafları eklemeden edemicem.
işte şarköy resimleri..


 yolda giderken çektiğim fotoğraflar.
doğa o kadar güzelki keşke görebildiğim her yerleri çekebilseydim.
her yer ormanlık mis gibi bir hava





çay bahçeleri benim en çok ilgimi çeken yerler oldu.
o kadar çok çay bahçesi var ki sahilde hepsinde tek tek oturduk.
gölgede oturup gazete  ve kitap okumak çay içmek baya dinlendirdi beni

ayran eşliğinde tavla keyfinide unutmamak lazım..

 

bol bol fotoğraf çektirdim.
her gittiğim yerde bir hatıram olsun istedim...

cumhuriyet meydanında soldan ilk sırada yer alan kumpircide yediğim kumpir harikaydı
ertesi akşam tadına doyamayıp tekrar yedik ama bu sefer tek kumpiri eşimle paylaşmak istemedim :)

yemek sonrası eltis cafede damla sakızlı kahve içtik.
şık bir mekandı.




şarköye gidipte şarköy çiftliğe uğramamak olmazdı
çeşit baya boldu
reçellere içim gitti ama aramız iyi olmadığı içi cesaret edip alamadım
havuç,zeytin,ceviz,karadut,vişne,kayısı gibi çeşitleri vardı

şaraplara gelince kırmızı şarap sevmediğim halde tadına baktığımda çok beğendim.
hem çok ekşimsi değildi hemde güzel bir aroması vardı almadan edemedik...

işte bunlarda şarköy ganimetlerim.



sarımsaklı isotlu olana bayıldım.gerçi hepsinin tadı kokusu harikaydı



saçlarım son zamanlarda o kadar çok dökülüyorki tam zamanında karşıma çıktı bu sabun inş. işe yarar sonucu sizlerede yazıcam

 bol bol zeytinyağı ile döndük eve

 tarhananın kokusuna bittim
tadınıda merak ediyorum.
en kısa zamanda yapıcam






vee son olarak annemlere hediye alırken kendimede aldığım magnetlerim ve duvar süsüm
semazen almak ne zamandır aklımdaydı yeride belliydi aslında ama bir türlü bulamadım
her ne kadar eşim istanbulda doğup büyümüş olsada aslen kütüğümüz konyada
ee bizede semazen yakışır o zaman :)
kapımın girişine astım kırmızılı tablolarımın yanınada çok yakıştırdım.

işte benden bu kadar detayları yavaş yavaş anlatıcam artık

17 Ağustos 2012 Cuma

Nice Bayramlara....

yarın yoğun bir gün bekliyor bizi.şimdiden yazmak istedim postumu çünkü tüm bayram boyunca bloğuma giremicem.sabah annemlere uğrayıp bayramlaşıp, hediyelerini verip yola çıkıcaz
uzun zamandır tatil yapamamış olmanın stresini yaşıyordum aslında
tatil dediğim öyle çok aman aman bir tatil değil belki ama yinede çookk ihtiyacım var buna.
bloğuma uğrayıp ziyaret edenlerin bayramını kutluyorum.
mutluluk huzur dolu nice bayramlara...
hadi hoşçakalın
bayram bademlerimden almayıda unutmayınn....

kutuda birkaç eksik var ama engel olamadım ki kendimee

15 Ağustos 2012 Çarşamba

Semizotu Çorbası

bu çorbaya valla başta önyargı ile yaklaştığım doğru
yani olurmu olmaz mı derken cesaret ettim yaptım.
iyide şimdi tadına nasıl bakıcaz birde o var
şimdi diceksiniz ki amann zeynep anma büyüttün bir çorbanın tadına böylemi bakılır
yeniliklere pekte açık olmayan ben evet başta herşeye önyargılı yaklaşıyorum
gözümde büyütüp büyütüp içinden çıkılmaz bir hale sokuyorum
sonunda kaşığın ucuyla baktığım çorba 2 kase içilerek sonlandırıldı
en kısa zamanda koca bir tencere daha yapılcak


işte malzemeler
yarım demet semizotu(güzelce yıkandı ayıklandı)
1 kuru soğan
1 diş sarımsak
3 kaşık yoğurt
1 kaşık un
 tuz

önce sarımsak ve soğanı küp küp kesip az yağda kavurdum
içine ayıkladığım semizotlarını atıp yaklaşık 4 su bardağı suyu ilave edip kaynattım
içine ayrı bir kapta un ve yoğurttan yaptığım terbiyeyi ilave ettim
güzelce karıştırdım blanderdan geçirdim
tuzunu ilave edip 5 dakika daha kaynattım ve servis ettim
bu arada minik bir not
yoğurtla unu terbiye ederken 1 su bardağı daha sıcak su ile karıştırıyorum
böylece un topaklanmıyor
yoğurtta kesik kesik olmuyor
afiyet olsunn...


İrmik Tatlısı

irmik tatlısı aslında bir diğer adı ile prenses tatlısı
bayılıyorum bu tatlıya.
aslında kuru üzümlü daha çok seviyorum ama eşim pek öyle sevmiyor bende genelde muzlu yapıyorum ama bu sefer sade oldu sebebine gelince
böğürtlen sos alıcaktım ki marketten illa birşey unuturda döneriz ya eve unutmuşum iştee.
iyi şeftali lapası yapim dedim onada zaman yetmedi.bende alladım pulladım sundum.
malzemeler
14 kaşık toz şeker
7 kaşık irmik
1 paket vanilin
1 kilo süt

tüm malzemeler muhallebi kıvamına gelinceye kadar kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir
servis tepsisine konur soğuyunca servis edilir

ben ıslattığım kek kalıbıma koydum
dondurdum sonra servis etmeden yarım saat evvel çıkardım kenarlarına kaşık yardımı ile vurup gevşettim ters çevirdim ve hoop tabakta.
işte böylee

üzerinede hindistan cevizi ve kakaolu pasta süsü serptim